Aardwarmte voor 10.000 Groningse woningen

Aardwarmte voor 10.000 Groningse woningen

26-11-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De gemeente Groningen gaat drie woonwijken voorzien van aardwarmte. Het hete grondwater op ruim 3 kilometer diepte levert voldoende voor 10.000 woningen.

De geothermische bron ligt 3.200 meter onder de Zernike campus. Het grondwater heeft op die diepte een temperatuur van ongeveer 120 graden Celsius.

De gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen hebben begin dit jaar het nutsbedrijf WarmteStad opgericht voor de ontwikkeling van geothermische energie. In de aanloopfase verwarmt de Groningse bron 3.500 woningen. Op den duur moeten dit er 10.000 zijn. Het gaat om de verwarming van woningen en kantoren in de wijken Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen.

Het gebruikte water wordt teruggepompt in de bodem. Zo ontstaat geen milieuschade en is er geen kans op bodemverzakkingen. De geothermie-installatie in Groningen is naar verwachting in 2017 klaar voor gebruik.

 

Transitie

 

Op de plek van de warmtebron bouwt WarmteStad een zogenoemde Warmtetoren. Het multifunctionele gebouw fungeert als buffer voor warmwateropslag en biedt onderdak aan horeca en sportfaciliteiten. De Warmtetoren is volgens de gemeente bovendien een symbool van de transitie van fossiele energie naar een lokale, hernieuwbare energie.

Aardwarmte in Nederland is nog in ontwikkeling. Er zijn twaalf geothermiebronnen in gebruik. Zeven daarvan bevinden zich in Zuid-Holland. De diepste geothermiebron tot nu toe is de Green Well Westland in Honselersdijk, met een diepte van 2.900 meter.

Bron: energieoverheid.nl, geothermie.nl, milieucentraal.nl, ekwadraat.com | Foto: Blai Server, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie