Blu-ray disks vergroten opbrengst zonnepanelen

Blu-ray disks vergroten opbrengst zonnepanelen

27-11-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De enen en nullen op een blu-ray schijf blijken uitstekend zonlicht op te vangen. Een coating op basis van die structuur vergroot de elektriciteitsproductie van zonnepanelen.

Zonnecellen met een gladde coating kaatsen altijd een deel van het zonlicht terug. Hierbij gaat direct energie verloren. Voorzien van een laag die de reflectie vermindert, kunnen zonnecellen een groter deel van het licht omzetten in elektriciteit.

Onderzoekers aan de Amerikaanse Northwestern University gebruikten daarvoor de structuur van een blu-ray disc. De enen en nullen op de disk zijn vastgelegd in kleine putjes. Die putjes vormen onregelmatig patronen. Verwerkt in een coating laten die zonlicht verschillende keren heen en weer kaatsen. De onderliggende zonnecel krijgt daardoor meer kans het zonlicht op te vangen.

 

Prestaties

 

De coating was volgens de onderzoekers makkelijk te maken en de prestaties waren boven verwachting.  De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Verschillende bedrijven en onderzoeksinstituten werken aan coatings die de prestaties van zonnecellen moeten verbeteren. Het Nederlandse chemiebedrijf DSM biedt een zelfontwikkelde, prestatieverhogende folie gratis aan bij beheerders van grote zonnedaken. In ruil daarvoor ontvangt DSM de helft van de extra opbrengst.

Bron: Popular Science | Foto: Jereme Rauckman, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie