Opkomende economieën stuwen zonnesector

Opkomende economieën stuwen zonnesector

27-11-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het geïnstalleerd vermogen aan zonnepanelen ligt in 2020 drie keer hoger dan in 2013. Opkomende economieën en ontwikkelingslanden nemen het leeuwendeel van de groei voor hun rekening.

Dat stelt het Amerikaanse onderzoeksbureau GlobalData. GlobalData verwacht dat de markt voor fotovoltaïsche zonnepanelen verdriedubbelt van 136 gigawatt in 2013 tot 414 gigawatt in 2020. In de opkomende economieën van Azië, Latijns-Amerika en Afrika voorziet GlobalData de grootste groei. Duurzaam langetermijnbeleid resulteert vooral in Aziatische landen in belastingkortingen en andere stimuleringsmaatregelen voor hernieuwbare energie.

Azië is niet alleen een belangrijke afnemer van zonnepanelen, het is ook de voornaamste producent. Zeven van de tien grootste zonnepanelenfabrikanten opereren vanuit China. Japan en Taiwan hebben eveneens een aanzienlijk aandeel in de wereldwijde productie. De regio nam het afgelopen jaar de koppositie in geïnstalleerd zonnevermogen over van Europa. Vooral de groei in China was opvallend. Met 12 gigawatt nam het land bijna twee derde van de totale groei in 2013 voor zijn rekening.

GlobalData was in de analyse van vorig jaar iets minder optimistisch. De marktanalist voorzag toen een afvlakkende groei. Vooral omdat veel Europese landen stimuleringsprogramma’s voor hernieuwbare energie afbouwen. De groei in Azië heeft de verminderde vraag in Europa echter goedgemaakt.

Bron: GlobalData | Foto: Scott Robinson, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie