Grafeen belooft revolutie in groene energie

Grafeen belooft revolutie in groene energie

27-11-2014 16:46 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Grafeen heeft een nieuwe, onverwachte eigenschap. Het materiaal blijkt protonen door te laten. De ontdekking kan een revolutie teweegbrengen in de ontwikkeling van brandstofcellen.

De ontdekking komt voor rekening van het team aan de University of Manchester, onder leiding van Andrei Geim. Bij de experimenten zijn ook wetenschappers van de Radboud Universiteit betrokken. Volgens de Nobelprijswinnaar fungeert grafeen als een uiterst effectief filter. Het laat protonen door en houdt alle andere atomen en moleculen tegen.

De gevolgen van de ontdekking zijn groot. De nieuw ontdekte eigenschap zou grafeen geschikt maken als membraan om waterstof te filteren uit de lucht. Geim is er al in geslaagd om zo een kleine hoeveelheid waterstof te winnen. De verzamelde waterstof kan vervolgens in een brandstofcel worden gebruikt voor de productie van elektriciteit. Bij verbranding van waterstof komt alleen waterdamp vrij.

 

Toepassingen

 

De huidige productiemethodes voor waterstof zijn zeer energie-intensief. De grootschalige inzet van grafeenfilters voor winning van waterstof uit de lucht, kan een oneindige brandstofbron opleveren.

Tot nu toe gingen wetenschappers er vanuit dat grafeen helemaal niets doorlaat. Sinds de ontdekking, tien jaar geleden, zorgt grafeen telkens voor nieuwe verrassingen. In de solarindustrie geldt grafeen als een van de materialen die zonnepanelen efficiënter kunnen maken. Aan de University of Manchester ontdekte een andere onderzoeksgroep dat grafeenoxide de potentie heeft om zeewater en afvalwater te filtreren tot drinkwater.

Bron: The Independent, foto: University of Manchester

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie