Stopcontact offshore windpark klaar voor installatie

Stopcontact offshore windpark klaar voor installatie

27-11-2014 18:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In de haven van Antwerpen staat een groot transformatorstation klaar voor transport. Een consortium onder leiding van Cofely heeft de installatie ontwikkeld in opdracht van Eneco.

In februari installeert Van Oord het platform bij het offshore windpark Luchterduinen. In de assemblage van het platform is voor de eerste keer veel gebruikgemaakt van componenten die elders zijn geprefabriceerd. Een opzet met nagenoeg vrij in te delen bevestigingspunten maakte de samenwerking met onderaannemers beter beheersbaar.

Dankzij de flexibele opzet hoefde niet elk specifieke onderdeel vanaf het eerste begin volledig uitontworpen te zijn. Ook tijdens de bouwfase bleek dit een groot voordeel in de coördinatie tussen de verschillende toeleveranciers.

 

Stopcontact op zee

 

Het transformatorstation dient als aansluitpunt voor de 43 windmolens van het windpark Luchterduinen, 25 kilometer uit de kust bij Noordwijk aan Zee. De installatie verhoogt de spanning van de windmolens van 33 kilovolt naar 150 kilovolt. De energieverliezen op de 25 kilometer lange kabel naar het vasteland blijven door de hogere spanning beperkt.

Naast de transformatoren bevat het platform hoog-voltage schakelaars, regelelektronica, veiligheidssystemen en slaapvertrekken voor onderhoudspersoneel. Het platform meet 24 bij 23 meter, is vier verdiepingen hoog en weegt 900 ton.

 

 

Bron: Eneco | foto's: Eneco

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie