Nederlandse industrie bespaart meer energie

Nederlandse industrie bespaart meer energie

28-11-2014 14:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In 2013 hebben ruim 1.000 bedrijven meer energie bespaart ten opzichte van 2012.

Dat heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bekendgemaakt. In totaal gaat het om een energiebesparing van ruim 6.300 gigawattuur. Dat staat gelijk aan het energieverbruik van ongeveer 335.000 huishoudens. Ook in 2012 is ten opzichte van het jaar ervoor minder energie verbruikt door de bedrijven.

Uit de resultaten blijkt dat de 1.111 bedrijven na meerjarenafspraken over energie-efficiëntie, de zogeheten MJA3 en MEE convenanten, in 2013 respectievelijk 4 en 2,1 procent hebben bespaard ten opzichte van 2012.

In de interne bedrijfsprocessen is vooral aandacht voor energiezuinige bouw, utilities, koel- en vriessystemen, aandrijfsystemen en gebruik van restwarmte. De meest gangbare algemene maatregelen voor energiebesparing zijn energie-efficiëntie, efficiënt vervoer en procesverbetering.

 

Energieakkoord

 

"Voor de komende vier jaar hebben we opnieuw 471 maatregelen gepland voor energie-efficiëntieverbetering", zegt Jeroen van der Tang van branche-vereniging Nederland ICT. Deelnemende bedrijven zijn onder andere gieterijen, papierfabrieken, ICT-bedrijven en vervoerders.

De convenanten MJA3 en MEE zijn een initiatief van het ministerie van Economische Zaken. De afspraken zijn bedoeld om de CO2-uitstoot conform het Energieakkoord in 2020 met 20 procent terug te dringen. De deelnemende bedrijven hebben sinds 2008 bijna 20.000 gigawattuur energie bespaard. Dit is gelijk aan het jaarlijkse energieverbruik van ongeveer 1 miljoen huishoudens.

Bron: RVO, energiebusiness | Foto: Mohamed Saeed, via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie