Shell test CCS met elektriciteitscentrale op gas

Shell test CCS met elektriciteitscentrale op gas

01-12-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het eerste CCS-systeem voor kolengestookte energiecentrales is inmiddels in bedrijf in Canada. Olieconcern Shell toetst in Noorwegen of de technologie ook werkt voor centrales op gas.

Op ’s werelds grootste testfaciliteit voor CO2 afvang- en opslagsystemen, bij Mongstad in Noorwegen, valideert Shell zijn CanSolv-proces voor gasturbines. Volgens de oliemaatschappij kan met de technologie tot 90 procent van de CO2-uitstoot worden afgevangen.Shell wil het proces inzetten bij de Peterhead elektriciteitscentrale in Schotland. De Britse overheid stelt £ 1 mrd beschikbaar voor nieuwe CO2-opslagprojecten bij gasgestookte energiecentrales.

De Shell-technologie is eerder toegepast  bij een kolencentrale in Canada, de eerste commerciële installatie voor CCS. Verbranden van kolen of gas levert identiek CO2. De uitdagingen bij het afvangen van het broeikasgas verschillen echter per energiecentrale. In Noorwegen onderzoekt Shell de prestaties van de afvalinstallatie en verschillende absorptievloeistoffen bij het zuiveren van rookgassen.

Bron: BusinessGreen | Foto: Martin Fisch, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

CCS

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie