Geslaagde test drijvende getijdenstroomturbine

Geslaagde test drijvende getijdenstroomturbine

01-12-2014 16:47 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Spaanse bedrijf Margallanes heeft zijn prototype voor een drijvende getijdenstroomturbine succesvol geïnstalleerd op het European Marine Energy Centre in  Schotland.

Het European Marine Energy Centre (EMEC) is een testgebied op zee voor turbines die uit getijdenstroom elektriciteit opwekken. Het prototype, dat de naam ‘ATIR’ heeft meegekregen, is ontwikkeld door het Spaanse Margallanes. Het heeft een schaal van één op tien. Margallanes had al verschillende prototypes getest, maar nog niet eerder op zee.

De test op EMEC is een stap dichterbij een proef met een prototype op ware grootte van het platform, namelijk 42 meter lang en met een gewicht van 350 ton. Managing director Alejandro Marquis van Margallanes zegt in een persbericht: "Deze test geeft ons de mogelijkheid om de integriteit en levensvatbaarheid van het idee in een echt zeeklimaat te demonstreren." Het drijvend platform zal een vermogen hebben van 2 megawatt.

Behalve het Margallanes-project, bevinden zich ook andere projecten rondom de Orkney-eilanden. Een voorbeeld is de ontwikkeling van de grootste getijdencentrale van Europa.

Bron: emec | Foto: Scottish Government, via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie