Olijfboerderij haalt elektriciteit uit afvalstoffen

Olijfboerderij haalt elektriciteit uit afvalstoffen

03-12-2014 17:07 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Zweedse brandstofcelmaker PowerCell heeft in Spanje een centrale gebouwd die reststromen van de olijfolieproductie omzet in elektriciteit.

De testcentrale staat op een olijfboerderij in Andalusië. Met drie subsystemen zet de centrale afvalstoffen van de olijvenproductie om in elektriciteit.  In de eerste fase ontstaat biobrandstof door het vergisten van het afval. De installatie onttrekt daar vervolgens waterstof uit. Tot slot zet een brandstofcelsysteem de waterstof om in elektriciteit.

Bij de productie van olijfolie komen giftige reststromen vrij. De verwerking ervan is hierdoor duur. Het Biogas2PEM-FC systeem biedt een milieuvriendelijk alternatief. De opgewekte elektriciteit en warmte kunnen direct door de olijfmolen worden gebruikt.

De bouw van de testcentrale is de laatste fase van het  door de Europese Unie gefinancierde Biogas2PEM-FC project. Het projectteam werkte de afgelopen twee jaar aan het ontwikkelen van de benodigde technologieën. Het Zweedse PowerCell staat aan het hoofd van de samenwerking van partners uit Spanje, Griekenland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Bron: PowerCell | Foto: Stew Dean, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie