Stroom uit restwarmte met omkeerbare batterij

Stroom uit restwarmte met omkeerbare batterij

08-12-2014 07:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoekers aan de Penn State University hebben een nieuwe methode ontwikkeld om laagwaardige restwarmte om te zetten in elektriciteit. Het systeem is gebaseerd op koper en ammonia.

Een chemische reactie tussen het koper en de vloeistof genereert elektriciteit. Laagwaardige afvalwarmte van een benzinemotor, elektriciteitscentrale of zonnewarmte is genoeg om de tegenovergestelde reactie opgang te brengen. De batterij laadt dan weer op om op een later moment elektriciteit te leveren.

De batterij bestaat uit twee identieke kamers met een koperen elektrode, omgeven door ammonia. De reactie verloopt om en om van de ene naar de andere kamer. In het onderzoek genereerden de chemici ongeveer 60 watt per vierkante meter uit de afvalwarmte, 10 keer meer dan thermisch-elektrische systemen.

Wereldwijd gaat veel energie verloren in de vorm van laagwaardige warmte. Opslaan en transport van restwarmte op lage temperatuur is lastig. Als elektriciteitsbron liggen er meer toepassingen binnen handbereik.

Bron: ScienceDaily | Foto: Mike Jennings, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie