RayGen zet 40 procent zonlicht om in stroom

RayGen zet 40 procent zonlicht om in stroom

09-12-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Australische bedrijf RayGen gebruikt spiegels om zonlicht te concentreren. In combinatie met conventionele zonnepanelen én geavanceerde zonnecellen weet het 40,4 procent van het zonlicht om te zetten in elektriciteit.

RayGen gebruikt draaibare spiegels, die met behulp van GPS automatisch het invallende zonlicht richten op een toren. In deze toren is een geavanceerd zonnepaneel geplaatst.

Vorige week claimde het Fraunhofer instituut een record van 46 procent voor experimentele zonnepanelen. RayGen zit daar met 40 procent iets onder maar is dichter bij marktintroductie. In maart volgend jaar start het bedrijf in Australië zijn eerste installatie. In 2016 zal in China een commerciële opstelling met een geïnstalleerd vermogen van 10 megawatt elektriciteit gaan leveren.

 

Filter

 

Het systeem van RayGen filtert het door de spiegels geconcentreerde zonlicht in verschillende bundels. Eén bundel gaat naar een geavanceerd type zonnecellen, vergelijkbaar met de experimentele recordzonnecel van het Duitse Fraunhofer instituut. De rest van het licht buigt af naar gewone, goedkope zonnecellen. De combinatie maakt het mogelijk meer dan twee vijfde van de energie om te zetten in bruikbare stroom.

Bekijk een animatie met uitleg bij het RayGen concept.

http://youtu.be/SLex0ULpKds

Bron: Phys.org | Foto: Alex Lang, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie