Sprinkler voor goedkope spray-on zonnecel

Sprinkler voor goedkope spray-on zonnecel

09-12-2014 12:34 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoekers aan de University of Toronto hebben een continu proces ontwikkeld voor de productie van dunne-filmzonnecellen. De technologie maakt zonnecellen op allerlei oppervlakten mogelijk.

Een energieopwekkende coating is met een goedkope spuitmond in een lopende bandproces als een mist op een film te blazen. Volgens onderzoeker Illan Kramer drukt dat de maakkosten sterk ten opzichte van batchproductie en kan de snelheid van productie flink omhoog. Bovendien is het mogelijk om lastige vormen als vliegtuigvleugels en autodeuren te bedekken met zonnepanelen. Als voorbeeld stelt Kramer dat een autodak ongeveer 300 watt aan zonnestroom zou kunnen opwekken met zijn uitvinding.

 

Roll to roll

 

De Canadese onderzoekers spuiten colloidal quantum dots, microscopisch kleine, lichtgevoelige deeltjes op een plastic film. Andere groepen gebruikten deze halfgeleiderdeeltjes al eerder voor dunne-filmtechnologie maar de Canadese methode maakt het mogelijk zonnecellen op rol te produceren.

De nieuwe quantumdotzonnecellen halen inmiddels een efficiëntie van 9 procent. Dat is ongeveer de helft van standaard siliciumzonnepanelen. Als de productie echter flink goedkoper is, dan kan dat de doorslag geven. Vrije oppervlaktes zijn voorlopig nog ruimschoots voorhanden.

Bron: CleanTechnica | Foto: Andrew Magill, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie