Vattenfall bouwt activiteiten bruinkool af

Vattenfall bouwt activiteiten bruinkool af

11-12-2014 11:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In Duitsland verkoopt Vattenfall alle bruinkoolactiviteiten. De nieuwe CEO van de energieproducent wil zijn bedrijf echter niet splitsen zoals E.on dat doet.

De bruinkoolactiviteiten van het bedrijf draaien efficiënt en rendabel. Maar Vattenfall heeft van de Zweedse overheid de opdracht gekregen zijn milieu-impact te verkleinen. Met de verkoop reduceert het energiebedrijf zijn totale CO2-voetafdruk met 75 procent. De stap betekent tegelijkertijd dat Vattenfall 30 procent van zijn opwekcapaciteit verliest. 8000 Duitse werknemers gaan over naar een andere baas.

Interview

Magnus Hall, sinds 2,5 maanden CEO van het moederbedrijf van Nuon, geeft in een groot interview met de EnergyPost zijn visie op de toekomst van het bedrijf en de energiemarkt.

Net als E.on heeft Vattenfall veel last van de lage groothandelsprijzen voor elektriciteit. De Europese energiemarkt is verstoort door politieke bemoeienis, meent Hall. Initiatieven als het emissiehandelssysteem ETS zijn nog niet voldoende effectief om hernieuwbare bronnen op zichzelf te laten renderen. De voorrang en subsidies voor wind- en zonne-energie maken het volgens de CEO moeilijk om met conventionele energiecentrales geld te verdienen.

Magnus Hall ziet echter geen heil in een rigoureuze splitsing van Vattenfalls activiteiten in duurzame en traditionele energievoorziening, zoals concurrent E.on onlangs aankondigde. Wel voorziet hij voor Vattenfall een grote groei in hernieuwbare energie, vooral in offshore windenergie.

Bron: EnergyPost | Foto: News Oresund, via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie