Verenigd Koninkrijk neemt grootste accu EU in gebruik

Verenigd Koninkrijk neemt grootste accu EU in gebruik

16-12-2014 14:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In het Britse plaatsje Leighton Buzzard is een energieopslagfaciliteit van 10 megawattuur gebouwd. De installatie kan 1,5 uur lang maximaal 6 megawatt elektriciteit leveren.

De accu is vooral bedoeld om pieken in het stroomverbruik op te vangen. Hij laadt op in de daluren, als huishoudens weinig stroom verbruiken. De Britse nationale netbeheerder UK Power Networks verwacht het elektriciteitsnet efficiënter te balanceren met het nieuwe opslagsysteem. Het plaatsje Leighton Buzzard is gekozen als testlocatie, omdat het bestaande elektriciteitsnet tegen de grenzen van de capaciteit aanloopt.

Efficiënter

Een accusysteem reageert sneller op veranderingen in de netbelasting dan bijvoorbeeld gasgestookte elektriciteitsgeneratoren. Een relatief kleine accu kan al een groot deel van het elektriciteitsnet efficiënt in balans houden. Eerder dit jaar opende in Duitsland een vergelijkbare faciliteit. Met 5 megawattuur aan opslagcapaciteit stelde de bouwer van die faciliteit een 50 megawatt piekcentrale op aardgas te kunnen vervangen.

De Britse opslaginstallatie kan tijdens piekbelasting 6000 Britse huishoudens 90 minuten lang van stroom voorzien. De Britse netbeheerder stak zelf £ 4 mln in het project. Een klimaatfonds, academische instituten en enkele bedrijven brachten samen nog eens £ 14,4 mln in. UK Power Networks schat dat bij uitgebreide toepassing van dit soort opslagsystemen in 2040 jaarlijks £ 600 mln kan opleveren. De proef met elektriciteitsopslag loopt twee jaar.

Bron: BBC | Foto: peterkaminski, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie