Virtuele elektriciteitscentrale Ameland van start

Virtuele elektriciteitscentrale Ameland van start

19-12-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Prins Carlos de Bourbon de Parme heeft op Ameland het startsein gegeven voor 45 slim aan te sturen brandstofcellen. De cellen vormen samen een flexibele elektriciteitscentrale.

De aardgasgestookte systemen staan verspreid over het waddeneiland bij mensen thuis, bij ondernemers en op locaties van de gemeente Ameland.

De brandstofcellen zetten tot wel 60 procent van de energie in het aardgas om in elektriciteit. De restwarmte is lokaal bruikbaar om douche- en kraanwater te verwarmen. Zo hebben de systemen een zeer hoog gecombineerd rendement en een relatief lage CO2-uitstoot.

 

Flexibel

 

De brandstofcellen zijn bovendien flexibel in te zetten. Als wolken de nog te realiseren zonneweide op Ameland blokkeren, neemt de energiecentrale de elektriciteitsvoorziening naadloos over.

Het project Slimme Stroom Ameland kwam tot stand met ondersteuning van onder andere het Waddenfonds, aardgashandelaar GasTerra en het Amsterdamse BlueGeneration. Ook netbeheerder Alliander, Eneco en enkele lokale installateurs zijn betrokken.

Bron: Slimme Stroom Ameland | Foto: Michiel Jelijs, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie