Warme golfenergie competitief met zonnestroom

Warme golfenergie competitief met zonnestroom

22-12-2014 12:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een combinatie van warmte-energie en golfenergie zou elektriciteit kunnen opwekken tegen lagere kosten dan zonnepanelen. Dat blijkt uit een haalbaarheidsstudie van de Rutgers University.

In de tropische oceanen bestaat een flink temperatuurverschil tussen het zeewater op honderden meters diepte en de eerste meters aan het wateroppervlak. Door met pompen op golfenergie het koude water uit de diepte te halen, kan een thermo-elektrische generator elektriciteit opwekken uit het temperatuurverschil. Onderzoeker Liping Liu denkt met deze methode te kunnen concurreren met zonnepanelen.

Zonne-warmte

De efficiëntie van de generatoren die Liu wil inzetten is beperkt maar in massaproductie zijn ze volgens de wetenschapper wel goedkoop te maken. De drijvende energieplatforms die hij in gedachten heeft, zijn bovendien vrijwel onderhoudsvrij. Liu werkt nu aan een prototype. Hij verwacht met een systeem op volle grootte stroom te kunnen maken tegen een lagere kostprijs dan zonnestroom.

Het Nederlandse Bluerise wil het verschil tussen warm en koud water ook aanwenden als energiebron. De start-up test een systeem met een stoomturbine op lage temperatuur. De installatie van Liu heeft geen turbine nodig. De generatoren zetten het temperatuurverschil direct om in elektriciteit.

Bron: Phys.org | Foto: Angel Xavier Viera-Vargas, via Flickr

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie