Start-up Eos zoekt 30 mln voor batterijopslag

Start-up Eos zoekt 30 mln voor batterijopslag

29-12-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Amerikaanse Cleantech start-up Eos Energy ontwikkelt zink-luchtbatterijen voor grootschalige stroomopslag. DNV GL en GDF SUEZ behoren tot de eerste klanten.

Eos Energy maakt batterijen die energie opslaan in een chemische reactie tussen zuurstof en zink. Zink is een veel voorkomend metaal en zuurstof haalt de batterij direct uit de lucht. Eos werkt aan een zeecontainermodel waarin het 6 megawattuur aan energie kan opslaan. Zo’n accu zou het voor minder dan $ 1 mln kunnen bouwen.

In mei dit jaar haalde Eos $ 15 mln financiering op. In een nieuwe financieringsronde vraagt het bedrijf $ 30 mln, $ 2,5 mln is al toegezegd. Energiebedrijf Con Edison in New York heeft de eerste Eos-batterij in gebruik genomen en DNV GL voert ook tests uit met de technologie. Binnenkort zal Eos een installatie leveren aan energiebedrijf GDF SUEZ.

Piekvraag

Net als de accu die recent in het Verenigd Koninkrijk in bedrijf is genomen, nemen de batterijen van Eos de plaats in van inefficiënte piekgeneratoren. Deze fossiel gestookte elektriciteitsgeneratoren springen alleen aan als de vraag naar elektriciteit erg hoog is.

De accu’s laden vol met goedkope stroom als de vraag naar energie laag is. Ze leveren de stroom terug aan het net als de vraag en de prijs hoog is. Eos verwacht een totale kostprijs van 12 tot 17 dollarcent per opgeslagen en weer vrijgegeven kilowattuur. Hiermee denkt de start-up goed te kunnen concurreren met de piekgeneratoren.

Bekijk een filmpje van Eos Energy via Youtube:

http://youtu.be/_V5F46hatV0

Bron: GigaOM | Foto: Eos, via Youtube (Screenshot)

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie