Waarom goedkope olie hernieuwbare energie niet bedreigt

Waarom goedkope olie hernieuwbare energie niet bedreigt

19-01-2015 11:31 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Volgens specialisten van Goldman Sachs en Deutsche Bank is de impact van de dalende olieprijs op investeringen in duurzame energie veel kleiner dan beleggers denken.

De investeringen in duurzame energie stegen in 2014 met dubbele cijfers. Mooi nieuws, na jaren van relatieve stilstand. Nu de olieprijs in enkele maanden is gehalveerd, vrezen beleggers dat de groei opnieuw zal afvlakken. Stuart Bernstein, topman op het gebied van cleantech bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, denkt dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen.

“Ik wil de impact van dalende olie- en gasprijzen op hernieuwbare energie niet marginaliseren”, zegt Bernstein in een interview met Bloomberg. “maar de lagere olieprijzen zullen de elektriciteitsprijzen op langere termijn niet veranderen.”

Dat de aandelen van zonnepaneelfabrikanten sterk mee dalen met de olieprijs, is volgens de analisten van Goldman Sachs en Deutsche bank niet gebaseerd op de realiteit in de markt. Zonnepanelen wekken elektriciteit op, en slechts 1 procent van de elektriciteit in de VS komt voort uit olie. Dat zal niet snel veranderen.

Zonne-energie

Ruim twintig makers van zonnepanelen verloren samen sinds juni 2014 meer dan 40 procent van hun beurswaarde. Toch verwacht de branche wereldwijd een sterke groei dit jaar. Vooral in Azië en de Verenigde Staten.

“Geen van deze markten zal last hebben van de goedkope olie”, zegt Vishal Shah, analist hernieuwbare energie bij Deutsche bank. “2015 zal een zeer sterk jaar worden voor zonne-energie installaties.”

Bron: Bloomberg | Foto: Mike Lewinski, via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie