Israëlische flowbatterij de markt op

Israëlische flowbatterij de markt op

27-01-2015 11:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Israëlische start-up EnStorage maakt accu's voor opslag van hernieuwbare elektriciteit. In Frankrijk en in Texas realiseert het bedrijf twee proefinstallaties.

EnStorage testte de batterij in eigen land sinds 2013. Samen met het Franse energiebedrijf Areva en de producent van energiebeheersystemen Schneider Electric gaat de start-up nu actief de markt op met zijn technologie. Met deze twee partijen realiseert EnStorage een demo-installatie met een vermogen van 150 kilowatt in Frankrijk.

In een tweede project realiseert de start-up een installatie voor een nutsbedrijf in Texas. Deze pilot is mede mogelijk gemaakt door een fonds van $ 950.000, afkomstig van een Amerikaans-Israëlische stichting. Met de technologie kan EnStorage een vermogen van 150 kilowatt tot enkele megawatts leveren. Vanaf 2016 verwacht de start-up systemen aan de eerste eindgebruikers te leveren.

"We zijn in gesprek met strategische partners op andere locaties op de wereld," zegt Arnon Blum, CEO van EnStorage, in een interview met de website Israel21C. "We hebben veel kennis ontwikkeld tijdens het opschalen van ons prototype. We hebben negen patenten in handen, voor zowel de kleinste chemische details als op het globale systeemniveau."

 

Goedkoper

 

De installatie van EnStorage is een flowbatterij, een combinatie van een normale accu en een brandstofcel. Het systeem bestaat uit een onderdeel dat de energie daadwerkelijk opneemt of vrijgeeft en twee grote tanks waarin accuvloeistof voor langere tijd is op te slaan.

Dankzij de separate tanks is de capaciteit van het gehele systeem, onafhankelijk van het elektrisch vermogen, gemakkelijk te vergroten. Zo verwacht de start-up de kosten van energieopslag te verlagen tot $ 250 per kilowattuur opslagcapaciteit. Volgens het bedrijf zou een vergelijkbare capaciteit voor bestaande accu's rond de $ 500 liggen.

 

Sportwagen

 

Het revolutionaire sportwagenconcept Quant werkt met een vergelijkbare technologie. Het prototype van de Liechtensteinse autobouwer nanoFlowcell heeft een actieradius van 600 kilometer. Dankzij de flowbatterij is de elektrische auto bovendien zeer snel vol te tanken. Net als een benzineauto.

Bron: Israel21c.org | Foto: Rob Nunn, via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie