RVO: Nederland sterk in energie-innovatie

RVO: Nederland sterk in energie-innovatie

29-01-2015 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Nederlandse bedrijfsleven presteert goed op het gebied van energie-innovatie. Meer dan vroeger bundelen kennisinstellingen en ondernemingen hun krachten.

Dat blijkt uit een groot onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, RVO. De studie zet een groot aantal kansrijke projecten op het gebied van hernieuwbare energie op een rijtje.

Innovaties

Het rapport noemt vele innovaties in Nederland, gegroepeerd in de categorieën waterkracht, windenergie, zonnestroom, geothermie, biomassa en warmte- en koudetechniek in Nederland. In de eerste categorie krijgen bijvoorbeeld de getijdenturbines van Tocardo en het vroegere IHC Merwede internationaal hun toepassing.

In de meer volwassen zonne-energiesector loopt Nederland voorop met geïntegreerde zonnecellen in gebouwen. BIPV-technologie biedt kansen in het ontwerp van nieuwe kantoren en woningen. Ook uit de chemische sector komen innovaties voor de PV-sector. Verschillende nieuwe coatings verhogen het rendement, zelfs van bestaande zonnepanelen.

Biomassa

In 2013 heeft de Nederlandse overheid het energie-onderzoek ondersteund met € 185 mln. Bijna de helft ging naar projecten voor biomassa. Een aantal meerjarige innovatieprojecten in die sector bevinden zich inmiddels in de pilotfase.

In Hengelo is een nieuwe fabriek gebouwd voor de productie van pyrolyse-olie uit hout. Bij Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) is een eerste proef met de MILENA-vergassingstechnologie voor biomassa geslaagd. ECN werkt aan de opschaling van het proces, waarbij het biogas wordt toegevoerd aan het bestaande aardgasnet. De ontwikkeling van bioplastics door Avantium vindt zijn weg naar de internationale markt.

Het ruim 50 pagina's tellende rapport bespreekt meer kansrijke en vernieuwende technologieën. Sommige verkeren nog in een vroege fase, andere zijn bijna klaar voor de markt.

Lange adem

“Voor de transitie naar een CO2-arme energievoorziening is innovatie essentieel,” zegt Merei Wagenaar, manager Energie en Duurzaamheid bij het ministerie van Economische Zaken in het voorwoord. “Innoveren vraagt echter om een lange adem en niet alle ingezette projecten leiden tot succes.”

Volgens RVO laat het overzicht zien dat Nederland sterk is in de ontwikkeling van energietechnologieën. De toenemende samenwerking tussen bedrijfsleven, kennisinstituten en overheid maken innovaties volgens de Rijksdienst ook kansrijker.

Daarnaast is er binnen de diverse sectoren meer aandacht voor de maatschappelijke impact. "Innovatie gaat niet alleen over techniek, maar ook over sociale acceptatie in breed perspectief", zegt Alfred van Kessel, adviseur duurzame energie, in het rapport. "Wil je succesvol zijn, dan moet je burgers in een vroeg stadium betrekken bij nieuwe ontwikkelingen."

Bron: RVO | Foto: Oregon Department of Forestry, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

RVO

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie