Duitsland vooralsnog nummer 1 in zonne-energie

Duitsland vooralsnog nummer 1 in zonne-energie

15-08-2012 14:08 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Duitsland is 's werelds grootste producent van zonne-energie met een capaciteit van bijna 25 gigawatt. Nu nog onbedreigd, maar China is bezig met een inhaalslag.

Bovenaan de lijst van landen met de grootste capaciteit van zonne-energie prijkt Duitsland met maar liefst 24,8 gigawatt. Dat blijkt uit cijfers van Solarplaza. De zon zorgt daarmee voor bijna zes procent van de gehele elektriciteitsbehoefte van het land. In 2011 hebben onze oosterburen in totaal voor 7,5 gigawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd. Dat is dezelfde capaciteitsuitbreiding als het jaar daarvoor.

Concurrentie in achtervolging

Duitsland staat daarmee op eenzame hoogte, maar andere landen zijn bezig met een inhaalslag. Nummer twee Italië heeft een totale capaciteit van 12,8 gigawatt, waarvan 9 gigawatt in 2011 is geïnstalleerd. Verwacht wordt echter dat Italië deze spectaculaire groeicijfers niet vol kan houden.

Meer gevaar komt van China dat het nu nog moet doen met plaats zes. Het land produceert voor 3,3 gigawatt aan zonne-energie. Dat is ongeveer vijftien procent van de totale capaciteit van Duitsland.

Op het eerste gezicht niet echt een bedreiging dus. Als we naar de groeicijfers van deze landen kijken zien we echter een ander beeld. China installeerde in 2011 voor 2,5 Gigawatt aan zonnepanelen en wil doorgroeien naar 21 gigawatt in 2015 tot 50 gigawatt in 2020. Daarmee zal China zeer waarschijnlijk de koppositie van Duitsland overnemen.

Nederland bungelt onderaan de lijst

Met een 20e plek op de ranglijst mag Nederland niet in de schaduw staan van deze grootmachten in de zonne-energie. Nederland produceert jaarlijks een schamele 0,13 gigawatt aan zonne-energie – minder dan een procent van het totale elektriciteitsverbruik.

Daarmee steekt ons land schril af, zelfs naast vergelijkbare landen als België en Slovakije. Onze zuiderburen weten jaarlijks meer dan 1,5 gigawatt energie aan de zon weten te onttrekken.

Bron: Solarplaza Foto: mpcevat

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie