Opkomende economieën stuwen hernieuwbare energie

Opkomende economieën stuwen hernieuwbare energie

03-02-2015 17:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het wereldwijde capaciteit van hernieuwbare energie is in 2025 verdubbeld ten opzichte van 2012. Dat meldt consultancybureau Frost & Sullivan.

Uit de studie blijkt dat het wereldwijd geïnstalleerd vermogen tussen 2012 en 2025 met 5,7 procent per jaar toeneemt. De voorspelde groei gaat van 1,6 terawatt in 2012 naar 3,2 terawatt in 2025.

Zonne-energie levert met 33,4 procent de grootste bijdrage aan de groei, gevolgd door windenergie met 32,7 procent. Het aandeel waterkracht in de hernieuwbare energiemix is fors kleiner, maar nog altijd 25,3 procent.

 

Verdeling

 

De grootste groei van hernieuwbare energiebronnen vindt plaats in de opkomende economieën. Door verstedelijking, bevolkingsgroei en economische ontwikkeling dragen het Midden-Oosten, Azië en Latijns-Amerika steeds meer bij aan de capaciteitsgroei.

Dalende prijzen door technische innovaties zijn de grootste aanjager voor hernieuwbare energie, vooral voor zonne-energie. Europa blijft wereldwijd leider op het gebied van energie uit biobrandstoffen. Waterkracht is vooral sterk in Rusland, China, Brazilië en India.

 

Aardverschuiving

 

Frost & Sullivan tekenen aan dat onzekerheid over subsidieregelingen in Europa en de Verenigde Staten de groei kunnen belemmeren. Ook kunnen ontwikkelingslanden hun ambities alleen waarmaken met steun van het westen.

Toch heeft wereldwijd een aardverschuiving plaatsgevonden. Tien jaar geleden kenden minder dan 50 landen een subsidieregeling voor hernieuwbare energie. Nu zijn dat er meer dan 130.

Bron: Frost & Sullivan, CleanTechnica | Foto: Port of San Diego, via Flickr (Creative Commons). (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie