Roland Berger: ‘Offshore wind goedkoper door samenwerking’

01-12-2011 12:07 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Offshore windenergie is op dit moment nog duurder dan vele alternatieve energiebronnen, zowel fossiel als hernieuwbaar. Door de ketensamenwerking te verbeteren kan offshore windenergie goedkoper worden, concludeert adviesbureau Roland Berger.

Offshore windenergie maakt gebruik van de sterke zeewind. De kosten voor offshore windenergie zijn echter tweemaal zo hoog vergeleken bij windenergie op land.

Samenwerken

Samenwerking tussen de spelers die actief zijn op het gebied van offshore windenergie zouden de kosten kunnen verlagen. Maarten de Vries en zijn collega Arnoud van der Slot, associate en partner bij Roland Berger stellen: “De offshore windenergie bedrijven moeten zich gaan realiseren dat ze hun concurrentievoordeel juist kunnen versterken door samen te werken en hun expertise te delen."

Het plaatsen van een offshore windpark is een complexe aangelegenheid, waar veel verschillende partijen bij betrokken zijn. “Deze complexiteit heeft ervoor gezorgd dat het ontwerp en de bedrijfsvoering van windparken nog nauwelijks is geoptimaliseerd voor de zware eisen die op zee gelden.”

“De oplossing hiervoor ligt bij de industrie zelf: er moet meer en beter samengewerkt worden over de gehele waardeketen. Van het ontwerp van de windparken tot het onderhoud ervan,” aldus Van der Slot.

De bouw van windmolenparken zou volgens het adviesbureau meer centraal moeten worden geregeld. Er moet een aannemer worden aangesteld die verantwoordelijk is voor zowel het ontwerp van het windpark als de aanschaf van onderdelen voor de bouw. Bepaalde delen kunnen hierbij uitbesteed worden aan onderaannemers. Het grote gewin hiervan is dat er een centraal aanspreekpunt is. Dit vermindert de complexiteit van het proces.

Daarnaast behoort het sluiten van strategische allianties waarin verschillende partijen hun technologische expertise en ervaring kunnen samenbrengen ook tot de mogelijkheden.

Deze week vindt in de RAI in Amsterdam ‘s werelds grootste offshore windenergie conferentie plaats, de EWEA (European Wind Energy Association). De EWEA streeft ernaar om in 2020 zo’n veertig gigawatt aan offshore windenergie te realiseren.

Bron: Roland Berger

Foto: flickr.com, alh1

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie