Bijna 24 uur per dag zonnestroom in Israël

Bijna 24 uur per dag zonnestroom in Israël

10-02-2015 10:46 | Door: Thijs ten Brinck

Het Israëlisch bedrijf Brenmiller Energy investeert $ 77,3 mln in een zelfontwikkelde zonne-energiecentrale die 20 uur per dag stroom levert.

Brenmiller Energy bouwt de installatie bij de woestijnstad Dimona. Daar zal hij vanaf 2017 10 megawatt elektriciteit gaan leveren. Het modulaire systeem van Brenmiller bestaat uit parabolische spiegels die het zonlicht concentreren op buizen met vloeistof.

Ondergronds heeft het systeem een tank voor de opgewarmde vloeistof. Met een stoomturbine kan de zonnecentrale uit deze warmtebuffer twintig uur per dag stroom opwekken. Indien nodig springt een biomassacentrale bij voor de overige vier uren.

 

CSP met opslag

 

CSP, concentrated solar power, maakt gebruik van de zonnewarmte uit direct zonlicht. Warmte is goedkoper op te slaan dan de elektriciteit uit gewone zonnepanelen. In Spanje draait al sinds 2013 een 280 megawatt grote CSP-centrale die warmte zes uur lang kan opslaan in gesmolten zout.

De Israëlische installatie maakt gebruik van een ander medium om de warmte in op te slaan. Hiermee is het concept ook op kleinere schaal toepasbaar. Brenmiller financiert het CSP-project zelf. Met de demo-installatie hoopt het bedrijf zijn systeem wereldwijd onder de aandacht te brengen.

Bekijk een filmpje van Brenmiller Energy op Youtube:

http://youtu.be/TwI6l3cn7SI

Bron: Reuters, Brenmiller | Foto: USA.Gov - BLM, via Wikimedia (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie