‘Windpark doet meer goed dan kwaad voor regenwulp’

‘Windpark doet meer goed dan kwaad voor regenwulp’

10-02-2015 19:30 | Door: Thijs ten Brinck

De bouw van een groot windpark in Schotland is jarenlang tegengehouden door vogelbeschermers. Het Britse hooggerechtshof geeft nu definitief toestemming de turbines te bouwen.

Na een slepende rechtszaak van drie jaar stelde de supreme court in London de tegenstanders van Viking Energy windpark in het ongelijk. Daarmee is de weg voor de constructie van 103 windturbines in het Schotse graafschap Shetland helemaal vrij.

Viking Energy kreeg in 2012 toestemming voor de bouw van het 370 megawatt grote windpark. Volgens het oorspronkelijke tijdschema zou het eind 2016 elektriciteit gaan leveren. De projectontwikkelaar hoopt nu rond 2020 in bedrijf te zijn. Het park levert dan stroom aan minimaal 175.000 huishoudens.

Bijzonder is dat het windpark op land staat maar gebruik maakt van offshore windturbines. Dit type windturbine is beter bestand tegen de enorme windsnelheden en zilte zeelucht in het gebied.

Regenwulpen

De milieubeweging spanden de rechtszaak aan omdat het project de populatie zeldzame trekvogels zou schaden. Het hooggerechtshof oordeelde echter dat de impact van het windpark op die populatie klein is. De hooguit vier regenwulpen die jaarlijks naar verwachting kunnen botsen met een windmolen, vallen in het niet bij de 72 tot 108 exemplaren die jaarlijks op een andere manier de dood vinden.

Met het leefomgevingsbeheerplan, dat bij het windpark hoort, zal de ontwikkeling van het hernieuwbare energieproject voor de trekvogels eerder positief dan negatief uitpakken, oordeelt de Britse rechter.

Bron: The Guardian, BusinessGreen | Foto: Wendy Schotsmans, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie