Bionisch blad zet zonlicht om in brandstof

Bionisch blad zet zonlicht om in brandstof

10-02-2015 16:28 | Door: Willemien Groot

Wetenschappers aan de Harvard Universiteit en het Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering zijn erin geslaagd om zonlicht om te zetten in brandstof.

Het biochemische omzettingssysteem bestaat uit een chemische katalysator en een genetisch gemodificeerde bacterie. De katalysator splitst water onder invloed van zonlicht in waterstof en zuurstof. De bacterie Ralstonia eutropha zet waterstof, zuurstof en CO2 vervolgens om in isopropanol-alcohol en biomassa. De onderzoekers noemen het systeem een 'bionisch blad' De vinding is gepubliceerd in het toonaangevende wetenschapstijdschrift PNAS.

Energieopslag

Volgens hoofdonderzoeker Pamela Silver is het bionische, of kunstmatige, blad het bewijs dat er een manier is om zonlicht op te slaan in vloeibare brandstof. De samenwerking tussen beide instituten ontstond twee jaar geleden door een gezamenlijke interesse in de lokale productie van brandstoffen. Goedkope en laagdrempelige productie, onder meer voor ontwikkelingslanden, stond centraal in het onderzoek.

Het team zegt dat het omzettingssysteem schaalbaar is. De volgende stap is de verdere verbetering van de conversie-efficiëntie. Voor biomassa haalden de onderzoekers al 17,8 procent; voor isopropanol 3,9 procent. Volgens Silver is die hoge efficiëntie het gevolg van de goede katalysator.

Bron: PNAS, EurekAlert | Foto: Michael Pardo, via Flickr  (Creative Commons). (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie