Nestlé: 'Geen voedsel meer voor biobrandstof'

Nestlé: 'Geen voedsel meer voor biobrandstof'

20-08-2012 08:39 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Peter Brabeck, CEO van Nestlé, wil niet meer dat voedsel wordt gebruikt voor de productie van biobrandstof, omdat voedselprijzen hierdoor sterk worden opgedreven.

Volgens Brabeck komt er daarnaast een ongezonde relatie tussen de prijs van voedsel en die van olie.

Brabeck zegt in de Zwitserse krant SonntagsZeitung geen tegenstander te zijn van biobrandstof, maar vindt dat die dan op een andere manier geproduceerd moet worden. "Het probleem is dat bijna de helft van de Amerikaanse maisproductie en 60 procent van het Europese raapzaad wordt gebruikt voor brandstof", stelt Brabeck vast.

De topman liet weten dat de prijzen die Nestlé, 's werelds grootste fabrikant van levensmiddelen, in het tweede deel van het jaar moet betalen voor basisgrondstoffen als melk, koffie en cacao zullen dalen. Maar als de situatie rond de prijzen blijft zoals nu, zal het bedrijf op middellange termijn wel de gevolgen merken. Nestlé is bekend van onder meer Nescafe-koffie, KitKat-repen en Maggisoep.

Te kort door de bocht

Hoewel biobrandstoffen zeker nadelen kennen, wordt de discussie vaak te kort door de bocht gevoerd. Vooral vroege vormen van biobrandstoffen – de zogeheten eerste en tweede generatie brandstoffen – kampen met problemen. Een derde generatie vangt deze problemen op: biobrandstoffen worden geproduceerd uit de niet-eetbare delen van planten, waardoor het opdrijvende effect op voedselprijzen uit zou moeten blijven.

Toch is ook deze derde generatie niet zonder meer duurzaam. Inmiddels is in een Amsterdams lab een vierde generatie in ontwikkeling.

Bron: ANP

Foto: Eden Politte

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie