Afgedankt bootje opmaat voor grootschalige golfenergie

Afgedankt bootje opmaat voor grootschalige golfenergie

11-02-2015 20:00 | Door: Thijs ten Brinck

Het Noorse Ingenieursbureau Kvernevik bouwde een afgedankte vissersboot om tot stroomleverancier. Met het project doet het bedrijf ervaring op voor veel grotere golfenergiecentrales.

Het omgebouwde vissersschip levert voor de Noorse kust maximaal 200 kilowatt elektriciteit uit golfenergie. Kvernevik en het eveneens Noorse golfenergiebedrijf Havkraft AS sloegen de handen in een op zoek naar een robuust platform om golfenergie te oogsten.

Op de afgedankte boot zijn vier waterkolommen gebouwd, die onderling zijn verbonden. Terwijl het schip meedeint met de golven, verplaatst het water door het systeem. Lucht in de kolommen wordt door het stromende water aangezogen of juist uitgeperst. In beide richtingen wekken kleine windturbines stroom op uit de bewegende lucht.

 

Opschalen

 

Uit berekeningen van de projectpartners blijkt dat de boot jaarlijks ongeveer 320.000 kilowattuur kan opwekken. Het omgebouwde schip dient als opmaat voor een golfenergiecentrale van 1 megawatt. Dit tweede prototype zal naar verwachting opnieuw gebruik maken van een, weliswaar groter, schip.

Golfenergie is een veelbelovende bron voor hernieuwbare elektriciteit. De energie in de golven is echter ook meteen het grootste obstakel. Veel golfenergieprojecten sneuvelen voortijdig omdat krachtige golven de constructies stuk slaan.

Scheepsbouwers hebben veel ervaring met drijvende constructies die decennialang moeten meegaan in de wilde golven. Op basis van de opgedane ervaring willen de ingenieurs uiteindelijk wel een speciaal voor golfenergie ontworpen platform bouwen. Dit drijvende platform combineert een golfcentrale van 4 megawatt met een windmolen van 6 megawatt.

Bron: Maritime Executive | Foto: Phillip Capper, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie