Eska steekt € 14 mln in gasbesparing met papierresten

Eska steekt € 14 mln in gasbesparing met papierresten

12-02-2015 11:45 | Door: Thijs ten Brinck

De kartonfabriek van Eska Graphic in het Groningse Hoogezand gaat op eigen terrein zijn reststoffen vergassen. De installatie van € 14,5 mln bespaart 18 miljoen kubieke meter aardgas per jaar.

Het Franse bedrijf Leroux & Lotz bouwt voor de Groningse kartonfabrikant Eska Graphic Board een innovatieve vergassingsinstallatie. De installatie maakt uit reststoffen stoom voor het productieproces van Eska. De besparing op het gasverbruik is vergelijkbaar met het gemiddelde jaarverbruik van 11.000 huishoudens.

Met de investering is een bedrag van € 14,5 mln gemoeid, € 4 mln daarvan uit een subsidie. De installatie zal in de loop van 2016 in gebruik worden genomen.

 

Papierindustrie

 

Eska Graphic board heeft twee fabrieken in Groningen en produceert daar jaarlijks ruim 250.000 ton gerecycled karton. Eska gebruikt in zijn productie uitsluitend oudpapier, maar niet al het restmateriaal is bruikbaar. De resten van de productie worden nu elders verbrand.

De vergassingsinstallatie levert een belangrijke bijdrage aan de doelstelling van de papier- en kartonindustrie om in 2020 het energieverbruik te halveren en de CO2-uitstoot te reduceren.

Bron: Financieele Dagblad, Eska Graphic | Foto: James Nash, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie