Kopermijn investeert $ 40 mln in zonnige zekerheid

Kopermijn investeert $ 40 mln in zonnige zekerheid

13-02-2015 13:30 | Door: Thijs ten Brinck

Het Australische bedrijf Sandfire Resources delft koper en goud in het westen van Australië. Bij een kopermijn in een afgelegen gebied installeert het bedrijf 34.000 zonnepanelen en een groot energieopslagsysteem.

De zonnecentrale is een aanvulling op een 20 megawatt dieselelektriciteitscentrale die Sandfire Resources al in bedrijf heeft. De zonnepanelen, die meedraaien met de zon, leveren maximaal 10,6 megawatt elektriciteit. Het opslagsysteem levert nog eens maximaal 6 megawatt en heeft een capaciteit van 1,5 megawattuur.

De investering moet de bedrijfszekerheid van de kopermijn garanderen. De Duitse duurzame energie-expert Juwi begeleidt de bouw van de installatie. “Voor mijnbouwbedrijven is risicominimalisatie essentieel,” zegt Andrew Drager, directeur van Juwi Australia op de website RenewEconomy. “Slechts 10 seconden stroomuitval kan al enorme impact hebben op de resultaten.”

Grote interesse

"De investering levert een belangrijke bijdrage aan onze ambitie om de CO2-emissies te reduceren en brengt op lange termijn ook onze operationele kosten omlaag," zegt Sandfire-directeur Karl Simich. "Het is een uitstekend beheersbaar project. De uitvoering heeft geen enkele impact op de efficiëntie en veiligheid van de productie."

In het eerste kwartaal van 2016 komt de installatie online. Naar verwachting dalen de brandstofkosten jaarlijks met 20 procent. De CO2-uitstoot gaat met 12 kiloton per jaar naar beneden.

Volgens Andrew Drager van Juwi hebben nog zeker tien andere mijnbouwbedrijven belangstelling voor het zonne-energieproject.

Bron: MiningWeekly, Reneweconomy | Foto: Tony Hisgett, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie