Staatsbosbeheer biedt zweefturbines Ampyx de ruimte

Staatsbosbeheer biedt zweefturbines Ampyx de ruimte

14-02-2015 15:08 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse start-up Ampyx Power werkt aan energieopwekkende zweefvliegtuigen. Staatsbosbeheer is geïnteresseerd in de technologie en start een samenwerking.

De PowerPlanes van Ampyx Power wekken stroom op uit windenergie op grote hoogte. De zweefvliegtuigen trekken, terwijl ze met de wind meevliegen, een kabel mee. Deze brengt een generator op de grond in beweging.

Directeur Wolbert Allaart van Ampyx Power noemt de samenwerking op de site van Staatsbosbeheer een belangrijke stap. “Met onze technologie kunnen we windenergie opwekken tegen lagere kosten dan kolencentrales, en Staatsbosbeheer biedt ons de mogelijkheid dat in Nederland te laten zien.”

Vanaf 2017 verwacht de YES-Delft start-up commerciële PowerPlane-windparken te kunnen realiseren. Een demonstratieproject staat al voor volgend jaar op de planning.

Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer hoopt te kunnen bijdragen aan de doelstelling in het Energieakkoord om 6.000 megawatt aan windturbines op land te installeren. Het lawaai en de visuele impact maakt de inpassing van conventionele windturbines op grond van Staatsbosbeheer echter lastig.

De Powerplanes vallen veel minder op en hebben naar verwachting ook minder impact op vogels en vleermuizen. Sylvo Thijsen, directeur van Staatsbosbeheer: "Daarom beschouwen we PowerPlanes als een veelbelovende technologie en dragen we graag bij aan de verdere ontwikkeling.”

Bekijk een filmpje van Urgenda over Ampyx Power, deze week opgenomen tijdens de regiotour Flevoland:

http://youtu.be/XMXa63PqIkc

Bron: Staatsbosbeheer, Urgenda | Foto: Aleksander Markin, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven) 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie