Jordanië wil zonnepanelen op al zijn 6.000 moskeeën

Jordanië wil zonnepanelen op al zijn 6.000 moskeeën

17-02-2015 15:02 | Door: Thijs ten Brinck

De duizenden gebedshuizen in Jordanië bieden ruimte om zonnepanelen te plaatsen. Het land heeft de ambitie in 2020 ruim 1,6 GW aan hernieuwbare energie op te wekken.

Het Jordaanse ministerie van Energie en Grondstoffen werkt samen met de collega’s van Awqaf and Islamic Affairs aan een project dat alle moskeeën in het buurland van Israël van zonne-energie moet voorzien.

Jordanië spendeert jaarlijks ruim € 60 mln aan het bouwen, onderhouden en exploiteren van moskeeën. “Moskeeën gebruiken grote hoeveelheden elektriciteit,” zegt woordvoerder van het hernieuwbare-energiedepartement in de Jordan Times. “Dit project zal de energierekeningen sterk verlagen op de ruim 300 dagen per jaar dat het in Jordanië zonnig is.”

Financiering

In eerste instantie zullen 120 moskeeën zonnepanelen krijgen. Als de financiering rond komt, volgen er snel meer. In totaal heeft het Koninkrijk Jordanië ongeveer 6.000 gebedshuizen. Net als de bijna 150 moskeeën die Jordanië jaarlijks nieuw bouwt, moeten deze uiteindelijk allemaal met zonnepanelen bedekt worden.

In tegenstelling tot veel van zijn buurlanden heeft Jordanië zelf weinig fossiele energiebronnen. Ongeveer 96 procent van de energie die het land verbruikt is geïmporteerd. Mede hierom wil het land voor 2020 1.650 megawatt aan hernieuwbaar opwekvermogen installeren.

Bron: Jordan Times | Foto: Lazhar Neftien, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie