Oproep: Centrale rol voor decentrale energie

Oproep: Centrale rol voor decentrale energie

22-08-2012 09:34 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een alliantie van diverse partijen uit de samenleving roept de politiek op om de vrij baan te maken voor het decentraal opwekken van duurzame energie.

De alliantie bestaat uit onder meer Eneco, diverse milieuorganisaties, de Vereniging Nederlandse Gemeentes (VNG),  de Vereniging Eigen Huis en Aedes, de vereniging van woningcorporaties.

De partijen stellen dat decentrale, duurzame energie de toekomst heeft, maar dat wetten en regels in de weg staan van burgers en bedrijven die voor eigen gebruik energie willen opwekken. Met name de energiebelasting die ook kleinverbruikers moeten betalen staat in de weg. Het opheffen van deze belasting is het belangrijkste speerpunt van de alliantie.

Overigens zijn veel technologieën om hernieuwbare energie op te wekken, zoals zonne-energie en wind-op-land, zelfs mét energiebelasting al rendabel te noemen. Innovatieve verdienmodellen zoals van De Windcentrale helpen daarbij.

Door het stimuleren van decentrale energie blijft de energievoorziening betaalbaar en betrouwbaar en ontstaan er positieve, lokale, sociaaleconomische effecten. Momenteel voert de VNG een studie uit naar de omvang van deze effecten.

Foto: Deborah Cardinal

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie