Kijk: het windmolenpark Luchterduinen krijgt een hart

Kijk: het windmolenpark Luchterduinen krijgt een hart

18-02-2015 19:30 | Door: Willemien Groot

Het enorme transformatorstation, het hart van het nieuwe windmolenpark Luchterduinen, is geplaatst op zee.

Het Offshore High Voltage Station heeft een capaciteit van 129 megawatt. Het is het grootste transformatorstation in het Nederlandse deel van de Noordzee. Voor de spectaculaire operatie is het hefschip Rambiz van het Belgische bedrijf Scaldis ingezet. De drijvende kraan pikte het station met zijn hijsarmen van 80 meter lengte woensdagochtend op in IJmuiden.

Het transformatorstation weegt bijna 900 ton, evenveel als vier Boeing 747’s. De installatie is gebouwd door een consortium onder leiding van Cofely in opdracht van Eneco. Het stopcontact op zee is het aansluitpunt voor de 43 windmolens van windpark Luchterduinen, 25 kilometer uit de kust bij Noordwijk aan Zee.

Het transformatorstation woensdagochtend vroeg in de haven van IJmuiden

De enorme armen van de Rambiz pakken het gevaarte op

Het plaatsen van het stopcontact op zee is precisiewerk

Het windpark Luchterduinen heeft zijn hart

Bron: Eneco, Cofely | Foto's: Eneco

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie