Waarom Enexis de kachel op 12 graden zet

Waarom Enexis de kachel op 12 graden zet

20-02-2015 14:37 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse netbeheerder Enexis zet de thermostaat bij al zijn 3.000 transformatorstations lager, en verbetert de isolatie. De CO2-uitstoot vermindert zo met 8.800 ton per jaar.

De transformatorstations van Enexis distribueren de stroom voor hele woonwijken. Bedrijfszekerheid van de stations is dus essentieel. De elektrische installaties mogen niet bevriezen en ook voor het voorkomen van condens en roest is een minimale temperatuur nodig.

De netbeheerder hanteerde voorheen een ondergrens van gemiddeld 16 graden Celcius voor de gebouwen. Na onderzoek is gebleken dat met verbeterde isolatie en gerichter verwarmen een temperatuur van 12 graden voldoende is.

 

Terugverdientijd

 

In 2013 startte Enexis met de verbeteringsslag. Inmiddels zijn de besparingsmaatregelen op ruim 1.800 locaties doorgevoerd. In 2015 moeten alle 3.000 elektrisch verwarmde transformatorstations opereren volgens de nieuwe standaard.

Vanaf dan ligt het jaarlijkse stroomverbruik, voor alle stations samen, naar verwachting 19 gigawattuur lager. Dat is een besparing van € 1 mln op de rekening. Enexis verdient de aanpassingen binnen een jaar terug.

Bron: Enexis | Foto: midnightcomm, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie