Drie nieuwe getijdenturbines aan de Afsluitdijk

Drie nieuwe getijdenturbines aan de Afsluitdijk

20-02-2015 20:00 | Door: Thijs ten Brinck

Het Nederlandse bedrijf Tocardo heeft drie nieuwe waterkrachtturbines geïnstalleerd in een sluis aan de Afsluitdijk. De pilotinstallatie levert genoeg stroom voor 300 huishoudens.

De turbines van Tocardo hebben elk een geïnstalleerd vermogen van 100 kilowatt. Energiebedrijf Greenchoice neemt de opgewekte energie af en levert het via de Noord-Hollandse Energiecoöperatie aan zijn klanten. Als de opstelling zich heeft bewezen, is de weg vrij voor een grotere installatie van 2 megawatt in de spuisluizen bij Kornwerderzand, aan de Friese kant van de Afsluitdijk.

Het is volgens Tocardo de eerste keer dat meerdere getijdenturbines in serie in snelstromend water geïnstalleerd zijn. “Deze nieuwe installatie levert ons belangrijke gegevens en ervaring op over hoe onze turbines zich in een serie-opstelling gedragen,” zegt Hans van Breugel, ceo van Tocardo. “Wij zijn het enige bedrijf ter wereld dat een dergelijke installatie operationeel heeft en dat kan laten zien hoe turbines in snelstromend water op elkaar reageren.”

Getijdenenergie

Stroom uit getijdenstroming levert een betrouwbare energievoorziening. Het wereldwijde potentieel van getijdenenergie is volgens deskundigen groot genoeg om 10 tot 20 procent van het wereldwijde energieverbruik te dekken.

Tocardo ontwikkelt waterkrachtturbines die elektriciteit opwekken uit vrije stroming. In getijdengebieden, maar bijvoorbeeld ook in rivieren zonder stuwmeer, leveren de turbines stroom tegen lage kosten. Aan de Afsluitdijk is een enkele Tocardo-turbine al ruim zes jaar in gebruik. Ook in Schotland en Azië heeft het Nederlandse bedrijf turbines verkocht.

Bron: Tocardo | Foto: Tocardo

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie