Voor het eerst is wind groter dan biomassa

Windpark

24-02-2015 10:12 | Door: Erik Verheggen

Voor het eerst is wind de belangrijkste bron voor hernieuwbare elektriciteit. De productie uit wind lag in 2014 8 procent hoger dan in 2013. Biomassa pakte 16 procent lager uit.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De totale productie van hernieuwbare elektriciteit in 2014 was 11,7 miljard kilowattuur, net iets minder dan in 2013. Het is het vijfde achtereenvolgende jaar dat de productie van hernieuwbare elektriciteit schommelt rond 10 procent van het verbruik.

De elektriciteitsproductie van windmolens nam toe door uitbreiding van de capaciteit. De capaciteit van de Nederlandse windmolens steeg in 2014 met ongeveer 150 megawatt tot ongeveer 2.850 megawatt eind 2014 door het gereedkomen van enkele kleinere en middelgrote windparken. Samen produceren deze windparken nu genoeg voor 5 procent van het elektriciteitsverbruik.

De overheid streeft naar 6.000 megawatt op land in 2020 en 4.500 megawatt op zee in 2023. Om deze doelstellingen te realiseren, zal het windvermogen sneller moeten groeien dan in het verleden.

Bron: CBS | foto: Kim Hansen, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie