Elektrokatalysator met grafeen is veel goedkoper

Platina e

24-02-2015 11:43 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wetenschappers van de Universiteit Aalto in Finland hebben een nieuwe elektrokatalysator ontwikkeld die geen gebruikt maakt van platina.

Het opslaan van elektrische energie nog steeds erg duur. Platina dient traditioneel als katalysator bij elektrolyse. In dit proces wordt energie opgeslagen in de vorm van chemische componenten.

Platina is erg zeldzaam en daardoor duur. In de aardkorst zit ongeveer 5 microgram platina per kilo aarde. "Ongeveer 40 procent van de materiaalkosten voor het opslaan van energie met elektrolyse komt van de elektrokatalysator", zegt onderzoekster Tanja Kallio. Vervanging van platina door een ander materiaal zou de productie van waterstof en brandstofcellen drastisch goedkoper maken.

IJzer en koolstof

De nieuwe katalysator van ijzer en koolstof is net zo efficiënt als de elektrokatalysator van platina. Het productieproces is simpel en economisch rendabel. De enige stap is het bedekken van ijzer met een laagje grafeen.

Voorlopig kan de elektrokatalysator nog niet op grote schaal geproduceerd worden. Het produceren van grafeen heeft nog ontwikkeling nodig.

Bronnen: Before It’s News, Wikipedia, Aalto University |Foto:U.S. Geological Survey via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie