Waar zijn de alternatieven voor metalen warmtewisselaars?

Warmte terug winnen

24-02-2015 15:49 | Door: Willemien Groot

Het Amerikaanse concern United Technologies Corporation steekt $ 0,8 mln in onderzoek naar composietmaterialen voor warmtewisselaars.

Warmtewisselaars van composietmaterialen zijn vele malen lichter en kleiner dan metalen warmtewisselaars. De studie, die een jaar gaat duren, moet een database opleveren van nieuwe materialen die geschikt zijn voor hoogwaardige en industriële warmtewisselaars. De database beschrijft onder meer de eigenschappen en kenmerken van de onderzochte composieten.

Die moeten op termijn de bestaande aluminium- en koperlegeringen vervangen. Dat meldt de Amerikaanse website CoolingPost. Het gaat om toepassingen in de lucht- en ruimtevaart, en in verwarming- en koelsystemen. Het geld is afkomstig van het Amerikaanse ministerie van Energie.

Eigenschappen

Warmtewisselaars worden onder meer gebruikt voor het terugwinnen van warmte uit rookgassen. De composieten moeten daarom van vergelijkbare sterkte zijn, en dezelfde roestbestendige en geleidende eigenschappen hebben als metalen. In de testfase werkt het onderzoekscentrum van UTC samen met universiteiten.

Het Amerikaanse concern UTC is een van de grootste fabrikanten van vliegtuigonderdelen ter wereld en bouwt daarnaast liften en airco's.

Bron: CoolingPost | Foto: Andrew Hart, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie