Ook problemen in Chinese sector zonne-energie

Ook problemen in Chinese sector zonne-energie

23-08-2012 09:49 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nadat Sovello als voorlopig laatste domino in Duitsland omviel, blijken nu ook Chinese producenten van zonnepanelen in zwaar weer te verkeren.

In het tweede kwartaal van 2012 zijn de verliezen voor de vijf grootste Chinese producenten opgelopen tot ruim €200 mln. Hun gezamenlijk schuld bedraagt nu meer dan €14 mrd.

De Chinese sector zonne-energie voelt de teruggelopen vraag uit Europa, waar nationale overheden hun subsidiebeleid voor duurzame energie sterk versoberen. Europa is veruit de grootste markt voor zonnepanelen.

Daarnaast kampen de fabrikanten met handelsbarrières uit de VS en dreigende vergeldingsmaatregelen uit Europa. Beide beschuldigen China ervan zonnepanelen onder de kostprijs op de Westerse markten te dumpen. De VS hebben importtarieven van 31 tot 250 procent opgelegd. Een coalitie van Europese producenten heeft een officiële klacht ingediend bij de Europese Commissie.

Chinese steun

De Chinese overheid heeft haar industrie voor zonne-energie de laatste jaren actief gestimuleerd, waardoor veel fabrieken zijn gestart. De verwachting is dat China deze industrie niet teloor zal laten gaan. Een mogelijkheid is dat de probleemkinderen kapitaal krijgen van de Chinese overheid door nieuwe aandelen uit te geven.

Door de hevige concurrentie uit China raakten al vele Europese producenten in de verdrukking. Zo ging de grootste producent ter wereld, het Duitse Q-Cells, in april failliet en vorige week was het eveneens Duitse Sovello aan de beurt. In Nederland raakten onder andere Scheuten Solar in de problemen.

Bron: Novum Foto: Kevin Dooley

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie