Portland spoelt door voor hernieuwbare energie

Wc doorspoelen

25-02-2015 11:43 | Door: Laura Fransen

In Portland heeft het doorspoelen van het toilet sinds kort een positieve bijwerking. Vier waterkrachtturbines in de leidingen wekken hernieuwbare elektriciteit op.

Het stromende spoelwater van het LucidPipe-systeem zet de turbines in beweging en dat levert stroom op. In tegenstelling tot windmolens zijn de onderwaterturbines niet afhankelijk van het weer. Het systeem heeft bovendien geen negatieve milieu-impact, zoals sommige waterkrachtcentrales.

De turbines zijn ontworpen door het Amerikaanse bedrijf Lucid Energy. Dankzij een combinatie van zwaartekracht en waterdruk moet het systeem jaarlijks 1.100 megawattuur elektriciteit opwekken. Dat is voldoende om 150 huizen van stroom te voorzien. Volgens de Amerikaanse website Fast Company is het systeem alleen rendabel op plekken waar water naar beneden stroomt.  Bij een kunstmatige waterstroom zou er energie verloren gaan.

Toepasbaar

De komende twintig jaar neemt het nutsbedrijf Portland General Electric (PGE) de toiletstroom af. De geleverde stroom gedurende die periode heeft naar verwachting een waarde van $ 2 mln. Portland Water Bureau ontvangt een percentage van de opbrengst. Dit moet helpen Portlands drinkwaterkosten te verminderen.

Het systeem is toepasbaar in drinkwaterleidingen en afvoerleidingen. Ook in de landbouw en industrie ziet het bedrijf Lucid Energy kansen.

Bron: Fast Company, Lucid Energy | Foto: Peapod Labs via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie