Micro-windmolen van 1,8 mm als telefoonoplader

Mobiele telefoon

26-02-2015 11:16 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Universiteit van Texas heeft een windmolentje ontwikkeld met een diameter van 1,8 millimeter. De stroomopwekker is zo klein dat er tien stuks passen op een rijstkorrel.

Het oppervlak van een iPhone 4 biedt ruimte aan 2040 micro-windmolens. Ze zijn bijna onzichtbaar. De windmolens wekken stroom op met de kleinste luchtstromen en piëzo-elektrische kracht. Ondanks hun micro-formaat zijn ze erg stevig en kunnen volgens de bouwers sterke windstromen weerstaan. De micro-molens zijn gemaakt van een stevige nikkellegering en hebben een aerodynamisch design.

De micro-windmolens zijn vooral geschikt voor draagbare elektronica. Ze kunnen een telefoon nog niet continu voorzien van stroom, maar wel net voldoende voor een noodsituatie. De minuscule stroomopwekkers zijn eenvoudig te plaatsen op een telefoonhoesje of op de telefoon zelf. Door het toestel heen en weer te zwaaien, laadt de telefoon op. De onderzoekers denken dat ze op termijn ook huishoudens van stroom kunnen voorzien.

Het prototype heeft laten zien dat het systeem werkt. En de windmolens zijn relatief goedkoop. Fabrikant WinMEMS onderzoekt of de micro-windmolens geschikt zijn voor commercialisatie en massaproductie. WinMEMS is een metaalgieterij die MEMS (Micro-Electrical-Mechanical-Systems) produceert.

Bronnen: Forbes, New Scientist, Motherboard, Industry Tap, WinMEMS Technologies | Foto: yisris via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie