Flowaccu werpt nieuw licht op straatlantaarns

Straatverlichting

26-02-2015 12:18 | Door: Willemien Groot

Een nieuwe, sterkere flowbatterij belooft duurzame en veilige verlichting voor steden. Het energieopslagsysteem is ontwikkeld door Amerikaanse wetenschappers.

De zink-polyjodide flowbatterij van het Pacific Northwest National Laboratory heeft een twee keer zo hoge dichtheid als bestaande flowaccu’s. De accu is daardoor kleiner en goedkoper.

Het hart van de accu vormt het vloeibaar elektrolyt voor de energie-opslag en -afgifte. Bestaande flowaccu's gebruiken zink-bromide of vanadium. Het prototype van PNNL draait op zink-polyjodide, een elektrolyt op waterbasis.

Efficiëntie

De testbatterij haalde 167 wattuur per liter zink-polyjodide. Ter vergelijking: een zink-bromideflowbatterij haalt 70 wattuur per liter, een batterij met vanadium als elektrolyt 15 tot 25 wattuur per liter. Volgens de onderzoekers kan de efficiëntie verder omhoog naar 322 wattuur per liter, door meer chemicaliën aan het elektrolyt toe te voegen.

Door de hoge energiedichtheid is de flowaccu geschikt als energieopslagsysteem. Ook in stedelijk gebied waar ruimte schaars is, zegt programmamanager Imre Gyuk van het Amerikaanse ministerie van Energie in een verklaring. Eigen opslagsystemen verbeteren bovendien de flexibiliteit van het lokale elektriciteitsnet.

Inhaalslag

De flowbatterij wordt beschouwd als veiliger dan een lithium-ion accu, omdat het systeem pas actief wordt als het elektrolyt gaat circuleren. Het elektrolyt op waterbasis is minder corrosief dan andere vloeistoffen. Dat vereist minder dure metalen voor de tanks om het elektrolyt in op te slaan.

De ontwikkeling van flowbatterijen is vergeleken met die van lithium-ionaccu's achterop geraakt. Het grote nadeel van de flowaccu was tot voor kort het formaat en de geringe opslagcapaciteit. Volgens het team van PNNL zijn de eerste tests zo positief, dat de onderzoekers een grotere versie bouwen voor verder onderzoek.

Bron: PNNL | Foto's: PNNL, JR F, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie