CBS: Geplaatste zonnepanelen in 2011 verdubbeld

CBS: Geplaatste zonnepanelen in 2011 verdubbeld

23-08-2012 10:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het aantal geplaatste zonnepanelen in Nederland is in 2011 verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. Toch blijft Nederland achter in Europa.

In 2011 is er 40 megawatt aan nieuwe panelen geïnstalleerd blijkt uit cijfers van het CBS. Daarmee nam de productie van zonnestroom toe tot 90 miljoen kilowattuur, gelijk aan het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van ongeveer 28 duizend huishoudens.

Dat is ten opzichte van het totaal nog beperkt. Zonnestroom maakt nu 0,1 procent uit van het totale elektriciteitsverbruik in Nederland.

Subsidie

Hoewel de belangstelling groeit, presteert Nederland vergeleken met andere landen ondermaats. In Duitsland, Spanje, Italië en Tsjechië, was de bijdrage van zonnestroom aan de elektriciteitsvoorziening in 2011 ongeveer 3 procent.

In deze landen heerst een aanmerkelijk ruimer maar vooral stabieler subsidiebeleid. In 2011 was de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE) de belangrijkste subsidie voor nieuwe zonnepanelen in Nederland. Ongeveer de helft van de nieuwe panelen is geplaatst met een SDE-subsidie. In 2011 werd €7 mln aan SDE-subsidie voor zonnestroom uitgekeerd. Ter vergelijking, in Duitsland werd ongeveer €7 mrd aan subsidies verstrekt.

Terugverdientijd

Zonne-energie wordt financieel steeds aantrekkelijker doordat prijzen van zonnepanelen de laatste jaren flink zijn gedaald. Dat komt onder meer door technologische vooruitgang en een invoer van goedkope panelen uit China. Door die prijsdruk zijn al diverse producenten van zonnepanelen in de problemen gekomen.

Als gevolg van de prijsdalingen is een investering in zonnestroom door particulieren en bedrijven sneller terugverdiend. Kleinverbruikers mogen geproduceerde zonnestroom bovendien aftrekken van het eigen elektriciteitsverbruik en betalen daardoor minder energiebelasting. Ook mogen ze tot 5.000 kilowattuur salderen met hun 'gewone' energierekening.

Foto: M. Breet

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie