Goedkope waterstof uit zonlicht stap dichterbij

BMW

27-02-2015 15:45 | Door: Willemien Groot

Wetenschappers uit China en Israël hebben een een nieuwe manier ontdekt om met behulp van zonlicht water te splitsen in waterstof en zuurstof. De methode is goedkoper en milieuvriendelijker.

De onderzoekers hebben eerder onderzoek naar het gebruik van een composiet van koolstofnitride verder uitgewerkt. Het internationale team zegt dat het verbeterde proces nu al behoort tot de meest veelbelovende omzettingstechnieken.

In dit proces maakte het team gebruik van fotokatalyse. Met behulp van zonlicht en koolstofnitride als katalysator splitsten de onderzoekers water in waterstof en zuurstof. De wetenschappers bereikten een conversie-efficiëntie van 2 procent. De katalysator werkte bovendien veel langer dan bijvoorbeeld de katalysator goud , tot 200 dagen. De kosten voor de omzetting zijn nog hoog, tot $ 6 per kilo. Bij een verbeterde conversie van 5 procent zou de kostprijs dalen naar $ 2,30 per kilo.

Optimalisatie

De meest gebruikte methode voor de splitsing van water in waterstof en zuurstof is elektrolyse, met behulp van stroom uit zonnecellen. In de praktijk zijn dure metalen nodig voor het splitsingsproces, zoals goud. De conversie-efficiëntie van deze methode is laag, rond de 0,1 procent. Bovendien verliest de katalysator snel zijn werking.

Goedkope en schone productie van waterstof is belangrijk voor de ontwikkeling van waterstofauto's. Productie van waterstof is vooralsnog energie-intensief en vervuilend. Volgens de onderzoekers is de nieuwe productiemethode met een composiet op basis van koolstofnitride beter en schoner. Bovendien zien zij nog voldoende ruimte om het proces te optimaliseren.

Bron: Chemistry World | Foto: Mike Babcock, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie