Kosten offshore wind dalen sneller dan verwacht

Windenergie

03-03-2015 08:30 | Door: Thijs ten Brinck

Elektriciteit uit wind voor de Britse kust is in drie jaar ruim een tiende goedkoper geworden. Daarmee ligt de ontwikkeling voor op schema.

Twee nieuwe Britse Offshore windparken verkregen recent een Contract for Difference voor onder de £ 120 per megawattuur. Daarmee is de hernieuwbare stroom bijna 11 procent goedkoper dan stroom uit windparken die in 2011 gerealiseerd zijn.

"Deze aankondiging is een duidelijk bewijs dat we op schema liggen om de kosten van offshore windenergie onder de £ 100 per megawattuur te krijgen", zegt de Nederlander Huub den Rooijen, hoofd offshore wind bij de Britse Crown Estate. "Het toont ook aan dat offshore wind op lange termijn een grote bijdrage kan leveren aan de Britse energiemix."

Contract for Difference

De Britse Contract for Difference (CfD) regeling is vergelijkbaar met het Nederlandse SDE+ systeem. Onder de regeling ontvangt een windenergieproject voor de Engelse kust 15 jaar lang £ 119,89 per opgewekte megawattuur. Een Schots project is met £ 114,39 per opgewekte megawattuur nog een stuk goedkoper. Samen gaat het om bijna 1.200 megawatt opgesteld vermogen.

Net als het Nederlandse Energieakkoord, stelde ook Groot Brittannië zich ten doel offshore windenergie flink goedkoper te maken. In 2020 wil de Britse overheid nog maximaal £ 100 per opgewekte megawattuur betalen voor elektriciteit uit offshore windparken.

Bron: The Crown Estate | Foto: Kim Hansen, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie