Niet minder maar juist meer voedsel door biobrandstof

Mais

03-03-2015 10:22 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse bedrijf Cool Planet verwerkt reststromen uit de landbouw tot brandstof en een bodemverbeteraar. In het productieproces legt het bedrijf ook CO2 vast.

Cool Planet maakt uit landbouwafval of hout een alternatieve brandstof, die direct geschikt is voor benzineauto's. Bij het pyrolyseproces, roosteren van de biomassa in afwezigheid van zuurstof, komt niet alleen de autobrandstof vrij maar blijft ook een soort houtskool over.

Na een tweede bewerkingsstap van Cool Planet zijn de houtskoolkorrels geschikt als bodemverbeteraar. Dit product, CoolTerra, is genomineerd voor de Amerikaanse Edison Awards. De poreuze structuur van het materiaal houdt veel water vast. Akkers, en ook sportvelden of parken, kunnen dankzij CoolTerra met 40 procent minder besproeiing en een gelijke hoeveelheid minder kunstmest toe.

In tegenstelling tot veel andere biobrandstoffen, die concurreren met het verbouwen van voedsel, kan Cool Planet dankzij de bodemverbeteraar juist meer landoppervlak geschikt maken als landbouwgrond.

CO2 negatief

Een tweede voordeel van CoolTerra is dat het veel koolstof bevat, en dat deze jaren lang in de grond behouden blijft. Omdat deze koolstof door de planten als CO2 uit de lucht is afgevangen, kan Cool Planet zijn benzine alternatief als CO2-negatief verkopen. Elke liter brandstof stoot tijdens de verbranding minder CO2-uit dan er tijdens de productie is onttrokken uit de lucht.

Bekijk een filmpje over de CO2-negatieve brandstofproductie van Cool Planet:

http://youtu.be/56dvpt8skKM

Bron: TriplePundit, Cool Planet | Foto: Dwight Sipler, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie