Eerste rookpluim voor skihelling-energiecentrale

Skieen

03-03-2015 13:22 | Door: Thijs ten Brinck

Kopenhagen krijgt een opvallende afval-energiecentrale. De installatie, inclusief skihelling, is uitgerust met een symbolische rookpluim. Die is nu voor het eerst getest.

De Amager Bakke energiecentrale zet het afval van de inwoners van Kopenhagen om in elektriciteit en warmte. De installatie, die volgend jaar gereed moet zijn, krijgt een centrale plek in de Deense hoofdstad. De afvalverbrandingsinstallatie perst 20 procent meer energie uit zijn brandstof dan de veertig jaar oude centrale die hij vervangt. 

De Bjarke Ingels Group, BIG, tekende in 2011 voor het ontwerp. In plaats van een anoniem gebouw, ergens achteraf, gaven de architecten de centrale een prominente plek en een opvallend uiterlijk. Op de aflopende dakconstructie komt een skihelling, met pistes in verschillende moeilijkheidsgraden.

Rookpluimen

Ronde rookkringen uit de 124 meter hoge schoorsteen herinneren de inwoners van Kopenhagen aan de continue CO2-uitstoot die voortkomt uit het energieverbruik en de consumptie van voedsel en goederen. 

“De rook zal totaal niet giftig of schadelijk zijn,” zegt architect Bjarke Ingels op de website Dezeen. “De rookkringen maken CO2-emmissies, die normaal nauwelijks te bevatten zijn, telbaar.”

Elke keer als de afvalverbrandingsinstallatie 250 kilo CO2 heeft uitgestoten, schiet een rookpluim met een doorsnee van 25 meter de lucht in. BIG publiceerde recent een filmpje van een test met de rooktechnologie:

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Dezeen, BIG | Foto: Trysil, via Flickr Creative Commons (Cropped/mirrored by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie