Derdewereldwindmolen uit de 3D-printer

Windmolen

04-03-2015 08:15 | Door: Thijs ten Brinck

Kyle Basset, promovendus aan de University of Windsor, ontwikkelde met behulp van een 3D-printer een goedkope, compacte windturbine voor ontwikkelingsgebieden.

De windturbine is ontworpen op basis van goedkope materialen, zoals buizen en zeil, die ook in afgelegen gebieden verkrijgbaar zijn. Elementen uit een 3D-printer koppelen deze materialen aan elkaar en geven de wieken hun vorm.

Veel energie levert de kleine turbine niet, maar met een spanning van 5 volt kan hij mobiele telefoons en andere apparaten met een USB-aansluiting opladen.

De Canadese PhD-student Kyle Basset ontwikkelde tijdens een verblijf in Nicaragua simpele turbines, omdat er nergens stroom voorhanden was. Uiteindelijk kwamen mensen uit naburige dorpen, kilometers verderop, naar zijn windmolens om hun zaklampen en telefoons op te laden.

 

Crowdfunding

 

Inmiddels heeft Basset het bedrijf RMRD Tech opgericht. Hiermee hoopt hij op korte termijn een Kickstarter-campagne te lanceren om de productie van de windturbines op te schalen.

Basset stuurde zijn ontwerp ook in voor de David McFadden Energy Entrepreneur Challenge. Deze maand maakt de organisatie de finalisten bekend.

Bekijk de video-inzending voor de David McFadden Energy Entrepreneur Challenge.

http://youtu.be/zIlw9rkIP30

Bron: Wind Power Engineering | Foto: epSos .de, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie