Beter gist betekent betere biobrandstof

Stro, biobrandstof

04-03-2015 10:45 | Door: Willemien Groot

Onderzoekers aan het Britse Institute of Food Research testen met een nieuwe methode gisten op geschiktheid voor biobrandstofproductie. Het betekent een forse kostenbesparing.

Het Institute for Food Research gaat in hoog tempo de 4.000 bekende gisten testen op hun efficiëntie en eigenschappen bij de productie van biobrandstof. Slechts een kleine hoeveelheid testmateriaal levert dezelfde kwaliteit bio-ethanol op als een test met grotere hoeveelheden. Het aangepaste proces is bovendien veel goedkoper.

De industrie zoekt naar alternatieven voor de dure enzymen en heeft grote behoefte aan een inventarisatie van de meest geschikte gistlijnen. Sommige gisten blijken niet bestand tegen de effecten van de voorbehandeling met enzymen, maar welke dit zijn is niet bekend.

 

Chemicaliën

 

De onderzoekers verwachten dat een selectie van de meest efficiente gisten de productie van biobrandstoffen een boost geeft. De techniek zou ook een bijdrage kunnen leveren aan de productie van chemicaliën uit plantaardig materiaal.

In de omzetting van plantenmateriaal naar biobrandstof is de toevoeging van gist een van de belangrijke stappen. Gist zorgt voor de omzetting van suikers in ethanol. Biomassa als stro heeft een harde cel-structuur. In het productieproces is een voorbehandeling nodig met enzymen. Die breken de structuren open en zetten het materiaal om in suikers. Gistlijnen maken er vervolgens ethanol van.

Bron: IFR, PhysOrg | Foto: Steven Lybeck, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie